Podle tradice dnes také naposledy zazní kostelní zvony, protože pak odletí do Říma, aby se vrátily až na Bílou sobotu. Kostelní zvony nahrazují řehtačky a klapačky. Tento zvyk je však již téměř zapomenut.
Dříve se také věřilo, že pokud se dnes ráno posnídá pečivo s medem ochrání to konzumenta od nemocí a nachlazení po celý rok (možná i od Covidu :-)). Dnes si pochutnejte na zelí a hrášku, špenátu či brokolici, ale pozor bez masa.
Právě dnes se pečou Jidáše, což je speciální velikonoční kynuté pečivo. Dělají se z něj různé tvary – bochánky, preclíky, pletýnky a věnce. Nejčastěji však se vytvářejí spletené provazce, které měly připomínat provaz, na kterém se Jidáš (který zradil právě na Zelený čtvrtek Ježíše Krista a vydal ho římským vojákům) ze zoufalství nad svým skutkem oběsil. Jidáše, které vidíte v příspěvku, napekla paní učitelka Markétka od Motýlků.
Recept na Jidáše:
1 kg polohrubé mouky
15 dkg rostlinného tuku
10 dkg cukru
2 žloutky
5 dkg droždí
1/2 až 3/4 l mléka
lžička soli
Z vykynutého tužšího těsta dáme část na vál a vyválíme ji v silný váleček, který nakrájíme na stejné kousky. Z těchto kousků potom vyválíme tenké válečky průměru asi 1 cm; každý pak stočíme bud‘ do spirály, nebo váleček ve středu ohneme a oba konce stočíme do středu. Pomastíme je máslem, upečeme a vychladlé mažeme rozehřátým medem.