Zelený čtvrtek…

autor: | 1. dubna 2021

Den dobrých skutků a pomociIMG_20210401_075611_resized_20210401_080500136

Podle tradice dnes také naposledy zazní kostelní zvony, protože pak odletí do Říma, aby se vrátily až na Bílou sobotu. Kostelní zvony nahrazují řehtačky a klapačky. Tento zvyk je však již téměř zapomenut.

Dříve se také věřilo, že pokud se dnes ráno posnídá pečivo s medem ochrání to konzumenta od nemocí a nachlazení po celý rok (možná i od Covidu :-)). Dnes si pochutnejte na zelí a hrášku, špenátu či brokolici, ale pozor bez masa.

Právě dnes se pečou Jidáše, což je speciální velikonoční kynuté pečivo. Dělají se z něj různé tvary – bochánky, preclíky, pletýnky a věnce. Nejčastěji však se vytvářejí  spletené provazce, které měly připomínat provaz, na kterém se Jidáš (který zradil právě na Zelený čtvrtek Ježíše Krista a vydal ho římským vojákům) ze zoufalství nad svým skutkem oběsil. Jidáše, které vidíte v příspěvku, napekla paní učitelka Markétka od Motýlků. 

Recept na Jidáše:

1 kg polohrubé mouky

15 dkg rostlinného tuku

10 dkg cukru

2 žloutky

5 dkg droždí

1/2 až 3/4 l mléka

lžička soli

Z vykynutého tužšího těsta dáme část na vál a vyválíme ji v silný váleček, který nakrájíme na stejné kousky. Z těchto kousků potom vyválíme tenké válečky průměru asi 1 cm; každý pak stočíme bud‘ do spirály, nebo váleček ve středu ohneme a oba konce stočíme do středu. Pomastíme je máslem, upečeme a vychladlé mažeme rozehřátým medem.

I. Moudrá